Kategorier
Nyheter

Lindberg sjätte föraren som vinner debuten

Mattias Lindberg blev den sjätte föraren i STCC-historien att vinna sin STCC-debut. Han sällar sig till en exklusiv skara förare med namn som Jan ”Flash” Nilsson, Mattias Ekström och Jason Watt.
– Inte alls fel, säger han.

Drygt en vecka har gått sedan STCC-premiären där Team Kias Mattias Lindberg i stor stil vann första racet. Och det hör alltså inte till vanligheterna att en debutant vinner i STCC, före Lindberg var det fem förare som klarat av den bedriften. Jan ”Flash”Nilsson 1996 (första STCC-loppet i historien), Mattias Ekström (1997), Mats Lindén (1998), Robert Dahlgren (2004) och Jason Watt (2011).
Lindberg är också den näst yngste debutvinnaren i STCC-historien (20 år och 100 dagar). Bara Mattias Ekström var yngre (18 år och 293 dagar).
– Riktigt fint, det är ju stora namn, konstaterar Lindberg som hade ett par hektiska dagar efter segern, inte minst timmarna efter målgång.
– Det var fullt upp fram till ett på natten med media och andra telefonsamtal. Men det varit pådrag med det mesta, säger han.
Men ganska snabbt efter lördagen började han fokusera på det som komma skall.
– Just då kändes det förstås väldigt bra men nu känns det som vilket race som helst. Nu ligger mina tankar helt på tävlingen i Göteborg om tre veckor.

Men segern måste väl bara bra för självförtroendet, nu vet du att du kan vinna även i STCC?
– Självklart är det så. Och det var kul att visa för teamet dels att jag är en bra förare men också att teamet kan lita på mig.

Kategorier
Nyheter

Mattias Lindberg och Kia gjorde succé i STCC-premiären

Team Kias Mattias Lindberg tog sin första STCC-seger i sitt första STCC-race.
– Att vinna första racet i högsta klassen är absolut toppen, min bästa prestation i karriären, sade Mattias Lindberg.
De båda andra Team Kia-förarna hade en tyngre helg. Linus Ohlsson bröt och blev sexa och Andreas Wernersson bröt båda racen.

Det var både glada och ledsna miner i Kia-tältet när STCC-premiären summerades. Glädjen var förstås stor över Mattias Lindbergs seger i första racet.
Han startade tvåa, tog sig så småningom upp i ledningen efter en mycket snygg omkörning och hade inga problem att hålla undan till seger.
– Vinsten var perfekt, jag fick en bra start och gjorde en riktigt bra omkörning på Erik (Jonsson), drog iväg och kände mig aldrig hotad, sade han.

I andra racet startade han nia.
– Jag var uppe på åttonde plats efter första kurvan. Men jag hade inte samma fart i andra racet som i första. Det är svårt att köra om på den här banan och jag hade kunnat chansa att ta mig om (Philip) Forsman men jag ville inte riskera att förstöra både poäng och bil, sade han

Var du nervös inför starten?
– Jag var riktigt nervös, jag kände hur viktigt det var att inte sabba chansen. Men jag höll mig kall, och gjorde en bra start. När jag åkte hit drömde jag om att vinna mitt första race och nu blev det verklighet.

Du ligger fyra totalt efter premiärhelgen?
– Perfekt, riktigt roligt.

Linus Ohlsson hade en jobbig lördag på Ring Knutstorp. I första racet blev han påkörd av Richard Göransson och tvingades bryta. Han fullföljde andra racet och blev sexa.

– Inte min bästa helg i karriären. Sakta men säkert under helgen kom vi framåt med bilen och jag trodde vi skulle hitta det sista lilla till racen men det fattades fortfarande en del, sade han.
Nu kom han inte ens ett varv i första racet innan han tvingades bryta med en skadad bil. Och i andra racet blev det kökörning.
– Jag fastnade bakom Mattias Andersson och det gällde bara att komma i mål. Jag är jättemissnöjd med helgen men jag är samtidigt väldigt tacksam över att jag fått chansen av Team Kia. Om jag inte blivit påkörd i första racet tror jag att jag hade haft bra chans till en pallplats och då hade varit succé istället, summerade Linus Ohlsson.

Andreas Wernersson hade en riktigt jobbig helg. I första racet var han snabb, han körde upp sig från sista till sjätte plats men blev påkörd vilket gjorde att avgassystemet vek sig mot plasten och orsakade en spektakulär brand i bilens bakre regioner.

I andra racet var han inblandad i en startkrasch och tvingades in i depån. Han kom så småningom ut på banan men fick ingen placering.

– Växellådsraset i fredags lade grunden till helgen. En riktig skithelg vi får ta stor revansch i Göteborg om en månad.

Han hittade en liten tröst i att han visade att har farten för att konkurrera med de bästa.
– Jag är mest nöjd med första racet. Jag hade såpass bra fart att jag kunde köra upp mig och förbi Fredrik Ekblom som sedan vann andra racet. Vi fick inte med oss resultaten men så är det ibland, sade han.

Teamchefen Tobias Johansson summerade helgen så här:
– Fantastiskt med seger för Team Kia i första racet. Tråkigt med Linus i sandlådan och bedrövligt med Wernerssons brand. Men förarmässigt och teammässigt en riktigt bra helg, sade han och det verkar som att teamet hittade med inställningarna på åtminstone Wernerssons och Lindbergs bilar.
– Andreas och Mattias hade jättebra bilar, Wernersson var bland de snabbaste på banan när han kom ut igen efter reparationen i andra racet. Och så snabbt kör man inte med en bil som inte går väldigt bra. Jag lider med honom över att det inte blev något resultat med tanke på hur snabb han varit under helgen, sade Johansson.

Lindberg fyra totalt i mästerskapet?
– Det är riktigt bra, summerade Tobias Johansson.

Kategorier
Nyheter

Mattias Lindberg tog bästa startposition av Team Kia-förarna

Mattias Lindberg var nionde snabbast i första kvalpasset, det gör att han startar tvåa i lördagens första STCC-race och nia i det andra. Linus Ohlsson startar fyra respektive sjua. Andreas Wernersson drabbades av ett växellådshaveri och kom aldrig ut till kvalet och startar sist i båda racen.
Linus Ohlsson var bäst placeringsmässigt av Team Kia-förarna i första kvalet. En sjundeplats gjorde att han fick en plats i slutkvalet (dit de åtta bästa går). Där blev han också sjua.
– Vi förbättrade bilen en hel del från testerna, nu har vi en stabilare grund att jobba från. Men det är fortfarande en bit kvar, vi behöver hitta ytterligare tre-fyra tiondelar för att jag ska vara nöjd med min fart, sade Linus Ohlsson.
Du startar fyra i första racet och sjua i andra, vad säger du om det utgångsläget?
– Fyra kan bli bra, jag ska försöka få till en pallplats. Sjunde rutan i andra racet är tuffare, ska jag kunna göra något från den positionen behöver vi hitta ännu mer fart med tanke på att det är så svårt att köra om på Knutstorp. Men jag tror samtidigt att vi har en bättre racesetup än kvalsetup, sade Linus Ohlsson.

Mattias Lindberg missade slutkvalet med ynka fem tusendelar. Men det nya kvalsystemet gör samtidigt att en sämre placering bland de tio bästa ger en bättre startposition i första racet. Men han hade mer än gärna bytt niondeplatsen mot en åttondeplats och en plats i slutkvalet.
– Vi körde kalla däck till grundkvalet och tänkte ha varma till slutkvalet bara för att vara med så långt upp som möjligt. Men nu kom jag inte ens med till slutkvalet och fick ingen användning av mina varma däck, sade han.
Varje bil har bara tillåtelse att använda däckvärmare till ett set däck i kvalet, det handlar om taktik, med andra ord.
Mattias Lindberg var nöjd med sin bil.
– Jag har inget att klaga på, bilen kändes bra.
Du startar tvåa i din första STCC-tävling i karriären?
– Ja, det kommer att vara ganska nervöst. Jag ska försöka hålla mig kall, sade han.

Andreas Wernersson var otroligt besviken över att ha missat kvalet. Han var med i den absoluta toppen i andra testet och hade stora förhoppningar inför kvalet. Men när teamet gick igenom hans bil efter testerna upptäcktes problem med växellådan och det fanns inget annat att göra än att byta den. Det tog såpass lång tid att han inte han ut och sätta någon tid, därmed får han starta sist i lördagens båda race.
– Det gick jättebra på testerna, bilen gick superbra och det fanns mer att ge till kvalet.
Det var på vippen att teamet fått bilen klar så att han åtminstone hunnit med något varv.
– Det fattades tre-fyra minuter, sade han med en stor suck.
Hur resonerar du inför lördagens båda race?
– Jag får nog göra en jäkligt bra start, bromsa senast på banan och köra om allihop, sade han med ett snett leende.
Något mer allvarligt konstaterade han:
– Farten finns men det är inte kul att starta från 13:e plats, det går ju knappt att köra om på den här banan.
Erik Jonsson står i pole position i första racet och Fredrik Ekblom står först i det andra.

Lördagens två STCC-race startar 12.10 respektive 14.05.

Fakta STCC:s nya kvalsystem:
Resultatet i grundkvalet ger poäng enligt samma poängskala som i heaten (25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1). De tio första i grundkvalet startar i omvänd ordning i första racet. De åtta första förarna i grundkvalet går vidare till slutkvalet. Slutkvalet avgörs så här: I turordning långsammast först baserat på resultatet i grundkvalet kör förarna ett varv vardera vilket avgör startordningen i andra racet. I andra racet ställer förarna upp enligt resultatet i slutkvalet, det vill säga snabbast först.

Kategorier
Nyheter

Linus Ohlsson åker till Knutstorp för att vinna

– Jag vill vinna, det finns inget annat mål. Jag har slagit dem förr och jag kan göra det igen.
Med fyra heatsegrar de två senaste säsongerna på meritlistan är det klart att Ohlsson har höga mål inför premiären. Han vet hur STCC-bilen ska ställas in och köras för att stå högst upp på pallen.
För faktum är att Linus Ohlsson är den enda förare utanför Volvo- och BMW-teamen som vunnit race med den nya STCC-bilen. Det var 2012 i TTA-serien, han körde då en Saab och vann två race och blev totaltvåa.
Men nu ska han köra en Kia Optima i premiären på Ring Knutstorp, en möjlighet som dök upp bara drygt en vecka innan årets första race.
– Jag var inställd på att inte köra någonting när Tobias (Johansson) ringde. Jag sade ja direkt, berättar han.
23-årige Linus Ohlssons började sin karriär i karting. Och självklart var det pappa (Mats) som låg bakom sonens tävlande.
– Pappa var intresserad men hade inte tävlat själv och han ville att jag skulle köra. Vi testade hyrkart, det var kul och jag var snabb, berättar han.
Det slutade med inköp av kart till både son och pappa men karriären fick väl ingen flygande start direkt.

– Vi tränade ihop men jag lade av när jag var nio. Han köpte en för stor kart till mig och när jag började tävla blev jag rädd när de andra knuffade av mig.
Men tävlingsuppehållet blev inte så långt.
– Jag gjorde comeback som elvaåring, säger han och skrattar åt minnet.
Sedan dess har han tävlat varje säsong.
– Pappa lade av när jag var 13, då körde jag ifrån honom.
2006 nådda han höjdpunkten i kartingkarriären när han blev tvåa i NEZ med förare från nio olika länder.
Från säsongen 2007 började han tävla med täckta bilar i SLC-serien, parallellt med karting. Från 2008 var det JTCC som gällde. Men JTCC-karriären började lite skakigt.
– Jag fick kontakt med Kenneth Hansen (rallycrosslegendar) och vi startade ett team. Jag fick sponsorhjälp med en Citroën och så skulle jag och pappa bygga en bil – vilket vi aldrig hade gjort. Det kom en hög delar från Kenneth Hansen men inte ett skit passade. Vi lade många timmar på det bygget…

Men till slut var bilen klar och nu skulle det tävlas.
– Vi började testa men det var inte mycket som funkade. Vi visste ingenting om hur en bil skulle ställas in.
Resultatet första säsongen är inte mycket att orda om, det blev en blygsam placering totalt.
I den vevan kom han in på racinggymnasiet i Mjölby (där gick även teamkamraten Mattias Lindberg) och på gymnasiet skaffade han sig både körerfarenhet och mer kunskap om tävlingsbilar. Till andra säsongen (2009) hade han bättre ordning på det mesta och nu började resultaten komma.
– Första racesegern kom i Göteborg, det var häftigt. Faktum är att jag var första tävlingsbil på banan i Göteborg när banan var ny 2008, inför vårt första test såg jag till att jag stod först i kön, säger han och skrattar.

Inför finalen 2009 var det fem-sex förare som hade chansen att vinna totalt och efter en dramatisk final var det Linus Ohlsson som var svensk juniormästare.
– Efter guldet ville jag vidare, jag ville köra framhjusdrivet och kollade på STCC. Jag hade kontakt med en del team, närmast var det med Nika Racing och Chevrolet. Men det sprack och då började titta på bakhjusdrivet istället, Camaro Cup och Porsche. Jag ringde till dåvarande Porschegeneralen Thomas Johansson och frågade om han visste något team som behövde förare. Han ringde tillbaka efter en stund och frågade om jag ville köra för Flash Engineering och det var skithäftigt.
Han körde en säsong i en äldre bil och året därpå bytte han team till Xlander Racing och det blev en hel säsong med en ny bil. Även om det stundtals var tufft med ekonomin gjorde han en bra säsong och blev totaltrea i mästerskapet.
– När vi tävlade i Karlskoga det året blev jag kontaktad av David von Schinkel i Team Tidö och han ville att jag skulle köra Porsche för hans team året därpå. Men jag sade att jag hellre ville köra i det nya TTA-mästerskapet och då sade David att då kör vi där istället.

Och så blev det. När TTA startade i Karlskoga våren 2012 var det ett mycket meriterat startfält som rullade ut på banan vid Gelleråsen. Ingen hade räknat med att en relativt okänd 21-åring från Jönköping skulle lyfta den finaste pokalen efter den dagen men så blev det. Linus Ohlsson tog pole position och ledde racet från start till mål i sin Saab.
– Det fanns inte någon som trodde att jag skulle hålla hela racet. Men när jag såg i backspegeln att Richard Göransson låg bakom mig men inte hängde med kändes det riktigt bra för självförtroendet. Den dagen är mitt bästa racingminne så här långt, säger han.
Linus Ohlsson tog ytterligare en seger den säsongen och blev totaltvåa i serien, en skräll i Motorsverige. En skräll som också gjorde att han blev kontaktad av Volvo och parterna skrev ett treårskontrakt.

Och han gjorde en bra säsong även 2013, totalfyra och två racesegrar men tråkigt nog blev det ingen fortsättning med Volvo.
– Det fanns en uppsägningsklausul i kontraktet och den utnyttjade Volvo. Kontraktet sades upp till sista november på grund av omfördelning av resurserna, bland annat med tanke på satsningen i Australien på V8 Supercar. Men jag hade ändå ett visst hopp om att det skulle kunna bli en fortsättning men i februari kom definitivt besked. Det överlägset tyngsta besked jag fått i min karriär och jag vet att det inte var roligt för Volvo heller, säger Linus Ohlsson.
Så sent på säsongen är det svårt att att sy ihop något nytt.
– I och med att jag var fabriksförare tappade jag kontakten med mina tidigare sponsorer och samtidigt ville jag vara lojal mot Volvo tills jag fick definitivt besked.

Som nämnts hade han givit upp hoppet om att tävla den här säsongen men då kom samtalet från Tobias Johansson.
– Jag är otroligt tacksam för att jag fått den här chansen av Team Kia och Brovallen Design. Med hjälp av Kia tror jag att teamet kommer att bli ännu bättre än förra året och även om Volvo självklart är favorit så är det ju faktiskt så att i grunden har vi samma material. Jag vet hur jag vill ha bilen och med Tidö visade vi att det går att vinna även i ett team med mindre resurser, säger han och han tror att de nya däcken kommer att var en fördel.
– Volvos försprång kommer inte att vara lika stort.

Vad är din styrka som förare?
– Det är att jag snabbt kan anpassa mig efter det som händer, jag funderar inte så mycket. Jag kan köra fort även om bilen inte är helt perfekt. Jag kör mitt race och jag är heller inte rädd för att försöka hitta nya lösningar och chansa lite om det inte funkar. Jag tror att många förare tänker för mycket när de kör, säger han.
Och han åker alltså till Knutstorp för att vinna. Någon annan tanke finns inte.
– Visst är jag lite rattrostig och jag var ju inte med på testerna för två veckor sedan. Men jag har kört den här bilen i två säsonger och det kommer inte att ta många varv innan jag är inne i det igen.

Det ser ut att bli regn till helgen, vad säger du om det?
– Jag blir inte ledsen, när det är blött hänger det mer på föraren och det är en fördel för mig.

Vad gör Linus Ohlsson om tio år?
– Då är jag 33 år och jag hoppas jag är fabriksförare i en internationell serie som V8 Supercar, DTM eller WTCC. Men jag kommer inte att vara jätteledsen om jag kan fortsätta köra i STCC med rätt förutsättningar.

Kategorier
Nyheter

Nu ska Wernersson tävla mot idolerna

När Richard Göransson vann sin första STCC-titel 2004 var Andreas Wernersson tio år och hade precis börjat prova på karting. Nu ska Wernersson tävla mot sina barndomsidoler i Sveriges elitklass i banracing.
– Det ska bli riktigt kul att få tävla mot Göransson och de andra jag såg upp till när jag var liten, säger han inför STCC-premiären på Knutstorp.

19-årige Andreas Wernersson har dominerat i junior-SM de två senaste säsongerna med två raka guld och är tveklöst en av de största talangerna i svensk racing. Men det var inte givet med en karriär på fyra hjul. Han var tio år när hans pappa (Thomas Andersson) kom hem med en gokart.
– Jag spelade fotboll och var väl inte jätteintresserad av gokart. Pappa tvingade med mig på en träning men jag tyckte inte det var så kul, vi hade väl inte de bästa grejerna, berättar han.
Men pappa stod på sig.
– Han tvingade med mig igen och snart började det fungera bättre, säger han och därmed var motorsportkarriären inledd.

Kartingframgångarna ledde så småningom till ett fabrikskontrakt med ett holländskt team.
– Jag var 15 år och fick tävla utomlands med bra förutsättningar.
2010 ville han vidare och det blev banracing och JTCC. Men ett svajigt reglementet i serien gjorde att skillnaderna var stora mellan bilarna.
– Jag körde en Citroen och blev sjua första året och trea andra året. Men det var svårt, jag visste från början att jag var chanslös mot en del andra bilar i serien.
2012 blev JTCC en enhetsklass med Renault Clio och när de tekniska förutsättningarna blev lika för alla visade Wernersson hur bra han är. Seger både 2012 och 2013 ledde till en provkörning med Brovallen Design och så småningom till en plats i STCC-finalen på Mantorp. Där presterade han över förväntan med att var näst snabbast i ett av testerna och han blev nia och sexa i de båda racen.

Efter finalen fortsatte dialogen mellan Andreas Wernersson och Brovallen Designs ägare Tobias Johansson och till slut ledde det fram till ett avtal om STCC 2014 i Team Kia.
– Mitt mål har alltid varit att tävla i DTM och nu får jag köra en bil som liknar DTM-bilen.
De flesta bilsportungdomar brukar drömma om Formel 1 men Andreas Wernersson är ett undantag.
– Jag förstod tidigt att jag aldrig kommer att tävla i F1, faktum är att jag aldrig varit så intresserad av att tävla i formelbilar.
Samtidigt har han en realistisk syn även på möjligheterna att komma till den tyska premiumserien DTM.
– Det är nästan lika svårt att få en plats i DTM som Formel 1 men det är ändå viktigt att ha en dröm.
Men innan dess ska han alltså tampas med Sverigeeliten i STCC och det kommer att bli nog så tufft.
– Jag är en vinnarskalle och har alltid ställt upp för att vinna. När det gick så bra på Mantorp kände jag att jag kan spöa allihop men efter testerna på Knutstorp har jag insett hur tufft STCC är. De flesta har gjort STCC-debut när de varit fem år äldre än vad jag är nu och jag förstår att det kommer att bli svårt att vinna serien.

Samtidigt klargör han att han inte kommer att vika ner sig.
– Göransson är en förare som jag alltid sett upp till och han och några till är supersnabba. Men jag är ganska respektlös och kommer inte att lämna en enda centimeter, oavsett om det står Göransson på bilen som är bredvid.

Vad har du för målsättning inför säsongen?
– Blir jag topp fem i år är jag nöjd, blir jag sämre kommer jag att vara besviken, säger Wernersson som känner att han behöver många fler mil i bilen för att komma ikapp de som tävlat i biltypen sedan starten 2012.
– Testförbudet gör det inte lättare för oss nya. Flera av de bästa har redan tävlat med den här bilen i två säsonger och vi nykomlingar ligger långt efter. Jag behöver nog några tävlingar för att hitta känslan i bilen.

Vad blir din största utmaning?
– Det är att lära sig bilen. Innan finalen på Mantorp hade jag aldrig kört en bakhjulsdriven bil och STCC-bilen är svår att lära sig, den påminner inte om någonting annat jag kört. Jag tycker det är svårt att veta när man är på väg att låsa upp bromsarna och det är svårt med gaspådraget eftersom den är så motorstark, den driver ut när man går på gasen. Men jag lär mig hela tiden, jag tycker jag lärde mig något nytt varje varv vi körde under testerna på Knutstorp.
Han väljer att ligga lågt inför premiären.
– Jag tar det för vad det är, det kommer att bli väldigt svårt att vinna något race.

Om du får välja, att bli totalfyra i serien eller att vinna ett enskilt race under säsongen men ha en sämre totalplacering?
– Att vinna ett race. Skulle jag ligga tvåa i något race kommer jag att ta stora risker för att vinna, det skulle betyda så otroligt mycket.
Att unge men ändå rutinerade Linus Ohlsson ansluter till Team Kia till premiären ser Wernersson som en stor fördel för teamet. Ohlsson är en av dem som redan tävlat i två säsonger med bilen och han är den enda icke Volvo- eller BMW-förare som vunnit race i biltypen (Ohlsson vann två race i TTA-serien 2012, då tävlade han i en Saab). Wernersson, Ohlsson (23 år) och Mattias Lindberg (20 år) är alla bekanta sedan tidigare.
– Jag känner Linus och Mattias väldigt bra, båda är lätta att prata med. Vi kommer att ha ett bra driv i teamet.

Hur kan Linus hjälpa dig och Mattias?
– Linus är minst lika snabb som de andra toppförarna och han är dessutom en väldigt trevlig person. Med hans hjälp kommer vi att hitta rätt inställningar snabbare och det är ett stort plus för teamet.

Om vi tittar framåt, vad gör Andreas Wernersson om tio år?
– Förhoppningsvis är jag professionell förare i någon bra serie i ett bra team. Min dröm är att kunna leva på att köra bil och ha roligt, var jag gör det är mindre intressant.

Kategorier
Nyheter

Kvalen blir Mattias Lindbergs största utmaning

Mattias Lindberg tvekar inte på frågan vilken som blir den största utmaningen under hans premiärsäsong i STCC.
– Det är att få till kvalen, att kunna sätta ett riktigt bra varv, säger Team Kia-föraren inför premiären på Knutstorp.

När STCC testade på Knutstorp för två veckor sedan var det första gången som Mattias Lindberg fick känna på STCC-bilen på allvar.
Han gjorde visserligen några varv i Picko Trobergs bil på Mantorp i höstas men han räknar Knutstorptestet som den riktiga debuten. Och hans väg dit har varit lång, faktum är att han bara var tre år när han körde en gokart för första gången.
Han har motorsporten i blodet, son till Dan och Karin Lindberg som driver i motorkretsar välkända GA/Lindberg i Hässleholm och ”som vanligt” var det pappa som såg till att sonen kom in i motorsporten.
– När jag var tre år köpte han en gokart åt min syster som var fem. Men hon tyckte inte att det var så roligt och då frågade jag om jag fick köra istället.
– Pappa tvekade, jag var ju bara tre år men jag fick testa, berättar han.

Sedan dess är han fast. Han började tävla i karting så fort han hade åldern inne och körde i alla klasser fram till han var 15. Då växlade han över till Formel Renault och efter ett tufft debutår (2009) gick det bättre 2010 (trea totalt).
– Alla som sysslar med motorsport är bra på bortförklaringar men faktum är att jag tappade möjligheten att vinna mästerskapet 2010 på grund av ett växellådsras i Karlskoga. Jag ledde tävlingen när lådan gick sönder, jag kom sist och fick 0 poäng istället för 25 som segern gav. När säsongen var slut skiljde det 18 poäng till Daniel Roos som vann totalt, berättar han.

2011 var planen att fortsätta i Formel Renault ute i Europa men det sprack när en av de viktigaste sponsorerna gick i konkurs.
– Jag fick inte ihop pengarna till att fortsätta i Formel Renault. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra och det blev att jag körde en del av säsongen i gamla JTCC.
2012 och 2013 körde han i nya JTCC (Clio cup) och blev sexa respektive trea.
– Framhjulsdrift har aldrig varit min grej och jag känner att jag inte gjorde de resultat i Clio som jag har kapacitet till.
Hans STCC-Kia Optima är bakhjulsdriven och när han under sista testdagen Knutstorp slog till med femte bästa tid och var snabbare än teamkamraten Andreas Wernersson var det många som höjde på ögonbrynen. Men inte han själv.
– Alla trodde nog att Andreas skulle vara snabbare med tanke på hur bra han gjorde det på finalen på Mantorp i höstas. Men samtidigt som de var förvånade var de också glada över att vi har två snabba förare i teamet.

Som nämnts tror han att kvalen blir väldigt avgörande för att det ska gå bra.
– Jämnheten och konkurrensen i STCC är så mycket högre jämfört med supportklasserna och det gäller att vara med på kvalen för att ha en chans, säger han och konstaterar att det är mycket taktik för att det ska gå bra.
– Vi har två varv på oss innan vi tagit ur det bästa ur däcken. I kvalet hänger det mesta på mig. Får vi bara till bilen som jag vill ha den är det upp till mig, jag måste hålla mig lugn och skärpt och inte hetsa iväg.

Vad har du för egna mål inför premiären?
– Racingförare sätter extremt hög press på sig själva och min förhoppning är att vara topp tre totalt. När säsongen är slut vill jag ha plockat ett par-tre pallplatser och slutat bland de fem bästa totalt, då skulle jag vara jäkligt nöjd.

Det är en hög målsättning för en nykomling?
– Jag tycker att jag måste ha höga mål, för att kunna lyckas måste jag sätta hård press på mig själv och jag måste också kunna hantera besvikelsen om jag inte når målen.
Knutstorpstestet gav också en självförtroendet en knuff framåt. Att bara vara fyra tiondelar efter erkänt snabba Fredrik Larsson (som tävlat två säsonger i bilen) är förstås ett riktigt bra resultat.
– Jag vet att jag kan prestera bra tider.
Bara en vecka innan premiären blev det klart att Team Kia kommer till start med tre bilar i premiären. Mattias Lindberg, Andreas Wernersson och Linus Ohlsson. Ohlssons medverkan kommer att betyda mycket för teamet, tror Lindberg.
– Det är bara fördelar. Han kan hjälpa oss med de rätta inställningarna och med körtips. Han vet också exakt hur den här bilen ska kännas när den är rätt inställd.

Vilka är dina styrkor och svagheter som förare?
– Styrkorna är att jag är en lugn person, både utanför bilen och i bilen. Jag har alltid presterat jämna resultat. I Formel Renault tog jag många pallplatser men samtidigt var svagheten att jag hade behövt ta fler segrar för att vinna totalt. En del förare tänker ”seger eller inget” men jag tänker inte riktigt så. Samtidigt har jag aldrig haft budget för att riskera allt för att vinna, då har jag hellre säkrat en bra placering. Men jag vet att jag har det i mig om det behövs, säger han.

Vad har du för mål med ditt tävlande?
– Redan när jag var liten var målet att kunna leva på motorsport. Nu hoppas jag kunna utveckla mig under de närmaste två åren i STCC. 2015 ska jag vara trea som sämst totalt och jag hoppas att det ska leda till en fabriksstyrning. Visar det sig att jag inte kommer att kunna leva på att köra lägger jag av, säger han.

Hur många år ger du dig själv för att nå det målet?
– Det bestämmer mina sponsorer. Jag måste prestera för att de ska vilja fortsätta satsa på mig.

Vad gör Mattias Lindberg om tio år?
– Då är jag betald förare i någon serie. Var spelar ingen roll.

Kategorier
Nyheter

Linus Ohlsson klar för Team Kia och STCC

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Linus Ohlsson kommer att köra Team Kias tredje Kia Optima i STCC-premiären. Ohlsson blir åldermannen i teamet trots att han bara är 23 år.
– Jättekul att Team Kia och Brovallen Design valt att satsa på unga förare, det är precis vad STCC behöver, säger Ohlsson.
Trots sin ungdom är Linus Ohlsson en synnerligen kompetent och välmeriterad förare. 2012 presenterade han sig på allvar när han vann premiärracet i dåvarande TTA-serien och han blev till slut totaltvåa i serien i en Saab. 2013 körde han i STCC för Volvo och slutade fyra totalt.
Nu blev det ingen fortsättning i Volvo och när teamchefen Tobias Johansson hörde av sig var det ett enkelt beslut att tacka ja.
– Det passar mig perfekt. Det ska bli riktigt kul att köra för Kia, ett nytt märke som satsar på STCC och dessutom är bilarna riktigt snygga, säger han.
Linus Ohlsson har alltså två säsongers erfarenhet från den biltyp som används i STCC. Teamets övriga två förare, 19-årige Andreas Wernersson och 20-årige Mattias Lindberg, är i princip nybörjare i biltypen och självklart är det en stor fördel för teamet att få in en förare som vet hur bilarna ska köras snabbt.
– Jag känner både Andreas och Mattias sedan tidigare och jag tror att jag har rätt mycket erfarenhet att dela med mig av.

Vad är det som gjort att du har varit så snabb i STCC-bilen?
– Bilen har passat mig väldigt bra första varvet och mina två säsonger i Porsche Carrera Cup har varit viktiga eftersom bilarna är ganska lika att köra. En annan faktor som passar mig är att alla i startfältet har samma materiel. Tidigare i min karriär har jag aldrig haft chansen att tävla med de bästa grejerna, jag har alltid fått kämpa underifrån och det har gjort mig stark, säger han.

Det som är klart i dagsläget är att Linus Ohlsson ska köra premiären på Ring Knutstorp nästa helg.
– Men vi jobbar tillsammans med teamet för att hitta fler samarbetspartners för att säkra hela säsongen, säger han
Teamchefen Tobias Johansson är riktigt nöjd med att ha knutit Linus Ohlsson till Team Kia.
– Vi vet hur snabb han är och med honom i teamet får Andreas och Mattias en bra referens. Minst lika roligt är att vi i år kommer till premiären med tre bilar där den äldsta av förarna är 23 år, säger han.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_message color=”alert-info” style=”rounded”]Fakta Linus Ohlsson
Ålder: 23 år
Bor: Göteborg. Uppväxt i Jönköping
Främsta meriter: Segrare JTCC 2009, tvåa i Porsche GT3 Endurance Scandinavia 2010, trea i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2011, tvåa i TTA 2012, fyra i STCC 2013. Två racesegrar i TTA 2012 och två racesegrar i STCC 2013.
Roligaste racingminne: TTA-premiären i Karlskoga 2012. Pole position och seger i racet.[/vc_message][/vc_column][/vc_row]